Wegańskie funkcjonalne materiały Alginianowe żelowane wodnym roztworem ekstraktu owoców Acai i maltodekstryna
Nazwa technologii
Wegańskie funkcjonalne materiały Alginianowe żelowane wodnym roztworem ekstraktu owoców Acai i maltodekstryna
Abstrakt (krótki opis oferowanej technologii)
Przedmiotem oferty jest wynalazek pt. ”Trwałe materiały alginianowe żelowane wodnym roztworem ekstraktu sproszkowanych owoców Acai (Euterpe oleracea) i maltodekstryny, sposób ich wytwarzania oraz zastosowanie”. Wynalazek został zgłoszony do ochrony patentowej w UPRP 02/12/2022r. i zarejestrowany pod numerem P.443035.
Szczegóły technologiczne i opis oferowanej technologii
Wynalazek umożliwia otrzymanie materiałów alginanowych o dowolnych kształtach, które są wytworzone w procesie naturalnego żelowania roztworem pochodzenia roślinnego, dzięki czemu mogą być bezpiecznie stosowane do otrzymywania wegańskich produktów spożywczych, jak również formulacji kosmetycznych i funkcjonalnych opatrunków hydrożelowych.
Przykład wytwarzania produktu spowżywczego wg. wynalazku:
A. Przygotowanie wodnego roztworu w temperaturze 70[C] alginianu sodu o stężeniu ok. 10g/L i następnie ochłodzenie go do temperatury 40[C].
B. Przygotowanie wodnego ekstraktu (10:1) sproszkowanych owoców Acai i maltodekstryny o stężeniu 45g/L.
C. Mieszanie 3 części roztworu alginianu sodu (A) z 1 częścią wodnego ww. ekstraktu owoców Acai z maltodekstryną (B) przez około 1 minutę.
D. Przelanie przygotowanej mieszaniny do formy i schłodzenie do momentu całkowitego zżelowania
Docelowe branże dla oferowanej technologii
Wytwarzanie produktów spożywczych, kosmetycznych i medycznych nie zawierających odzwierzęcych środków żelujących.
Konkretne przykłady zastosowania wynalazku:
• wegańska żywność funkcjonalna (galaretki, wyroby cukiernicze, słodycze, mokra karma dla zwierząt)
• jadalne powłoki (na owocach, warzywach, produktach mięsnych, rybnych)
• naturalna wegańska formulacja stabilizująca i zagęszczająca produkty spożywcze/kosmetyczne
• odżywcze maseczki kosmetyczne
• funkcjonalne wegańskie opatrunki hydrożelowe o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwdrobnoustrojowych
Innowacyjność i korzyści z zastosowania technologii
• wynalazek umożliwia otrzymanie materiałów alginianowych o dowolnych kształtach, które są trwałe i wytworzone w procesie naturalnego żelowania roztworem pochodzenia roślinnego, dzięki czemu mogą być bezpiecznie stosowane do otrzymywania w pełni wegańskich produktów spożywczych, jak również kosmetycznych i farmaceutycznych
• w przypadku wytwarzania produktów spożywczych zastosowanie wynalazku pozwoli na pozbycie się gorzkiego smaku powstającego przy klasycznym sieciowaniu alginianu z zastosowaniem jonów Ca2+.
• zastosowanie metody naturalnego sieciowania będącego przedmiotem wynalazku umożliwia zmniejszenie zużycia dotychczas stosowanych chemicznych związków sieciujących, co będzie skutkować ograniczeniem ilości powstających odpadów
• zastosowanie naturalnej metody sieciowania będącej przedmiotem wynalazku umożliwi obniżenie kosztów produkcji materiałów alginianowych oraz zwiększy bezpieczeństwo ich stosowania.
• materiały alginianowe otrzymane z zastosowaniem wynalazku są całkowicie biodegradowalne, a metoda ich wytwarzania spełnia wymogi zrównoważonego rozwoju, dzięki czemu produkty te są bezpieczne dla środowiska naturalnego.
• dzięki dodatkowym właściwościom biofunkcjonalnym (przeciwutleniającym i przeciwdrobnoustrojowym) użycie materiałów alginanowych wytworzonych z zastosowaniem naturalnego sieciowania ekstraktem sproszkowanych owoców Acai (Euterpe oleracea) i maltodekstryny do produkcji żywności umożliwi jednoczesną suplementację wpływającą prozdrowotnie na organizm ludzki oraz znacząco przyczyni się do wydłużenia trwałości tych produktów spożywczych w trakcie przechowywania i/lub transportu.
• zaproponowana metoda wytwarzania wg. wynalazku materiałów alginianowych jest szybka, prosta i nie wymaga stosowania dodatkowych chemicznych czynników sieciujących dzięki czemu jest w pełni bezpieczna dla środowiska.
Poziom gotowości wdrożeniowej oferowanej technologii
TRL 3 – Potwierdzono analitycznie i eksperymentalnie założenia dotyczące technologii
Poziom gotowości wdrożeniowej oferowanej technologii (old)
Technologia zweryfikowana w warunkach operacyjnych
Oferta technologiczna do pobrania
Pobierz OT_2_alginiany-zelowe.pdfImię i nazwisko konsultanta
Tomasz Marciniszyn
Numer telefonu stacjonarnego
713204195
Adres e-mail
tomasz.marciniszyn@pwr.edu.pl