https://wctt.pwr.edu.pl/wp-content/themes/wctt

Wegańskie funkcjonalne materiały Alginianowe żelowane wodnym roztworem ekstraktu owoców Acai i maltodekstryna

Imię i nazwisko konsultanta
Numer telefonu stacjonarnego
Adres e-mail
Tomasz Marciniszyn
713204195
tomasz.marciniszyn@pwr.edu.pl

Nazwa technologii


Wegańskie funkcjonalne materiały Alginianowe żelowane wodnym roztworem ekstraktu owoców Acai i maltodekstryna

Abstrakt (krótki opis oferowanej technologii)


Przedmiotem oferty jest wynalazek pt. ”Trwałe materiały alginianowe żelowane wodnym roztworem ekstraktu sproszkowanych owoców Acai (Euterpe oleracea) i maltodekstryny, sposób ich wytwarzania oraz zastosowanie”. Wynalazek został zgłoszony do ochrony patentowej w UPRP 02/12/2022r. i zarejestrowany pod numerem P.443035. 


Szczegóły technologiczne i opis oferowanej technologii


Wynalazek umożliwia otrzymanie materiałów alginanowych o dowolnych kształtach, które są wytworzone w procesie naturalnego żelowania roztworem pochodzenia roślinnego, dzięki czemu mogą być bezpiecznie stosowane do otrzymywania wegańskich produktów spożywczych, jak również formulacji kosmetycznych i funkcjonalnych opatrunków hydrożelowych.

Przykład wytwarzania produktu spowżywczego wg. wynalazku:

A.      Przygotowanie wodnego roztworu w temperaturze 70[C] alginianu sodu o stężeniu ok. 10g/L i następnie ochłodzenie go do temperatury 40[C].

B.      Przygotowanie wodnego ekstraktu (10:1) sproszkowanych owoców Acai i maltodekstryny o stężeniu 45g/L.

C.      Mieszanie 3 części roztworu alginianu sodu (A) z 1 częścią wodnego ww. ekstraktu owoców Acai z maltodekstryną (B) przez około 1 minutę.

D. Przelanie przygotowanej mieszaniny do formy i schłodzenie do momentu całkowitego zżelowania

Docelowe branże dla oferowanej technologii


Wytwarzanie produktów spożywczych, kosmetycznych i medycznych nie zawierających odzwierzęcych środków żelujących.

Konkretne przykłady zastosowania wynalazku:

•   wegańska żywność funkcjonalna (galaretki, wyroby cukiernicze, słodycze, mokra karma dla zwierząt)

•   jadalne powłoki (na owocach, warzywach, produktach mięsnych, rybnych)

•   naturalna wegańska formulacja stabilizująca i zagęszczająca produkty spożywcze/kosmetyczne

•   odżywcze maseczki kosmetyczne

•   funkcjonalne wegańskie opatrunki hydrożelowe o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwdrobnoustrojowych

Innowacyjność i korzyści z zastosowania technologii


•    wynalazek umożliwia otrzymanie materiałów alginianowych o dowolnych kształtach, które są trwałe i wytworzone w procesie naturalnego żelowania roztworem pochodzenia roślinnego, dzięki czemu mogą być bezpiecznie stosowane do otrzymywania w pełni wegańskich produktów spożywczych, jak również kosmetycznych i farmaceutycznych

•    w przypadku wytwarzania produktów spożywczych zastosowanie wynalazku pozwoli na pozbycie się gorzkiego smaku powstającego przy klasycznym sieciowaniu alginianu z zastosowaniem jonów Ca2+.

•    zastosowanie metody naturalnego sieciowania będącego przedmiotem wynalazku umożliwia zmniejszenie zużycia dotychczas stosowanych chemicznych związków sieciujących, co będzie skutkować ograniczeniem ilości powstających odpadów

•    zastosowanie naturalnej metody sieciowania będącej przedmiotem wynalazku umożliwi obniżenie kosztów produkcji materiałów alginianowych oraz zwiększy bezpieczeństwo ich stosowania.

•    materiały alginianowe otrzymane z zastosowaniem wynalazku są całkowicie biodegradowalne, a metoda ich wytwarzania spełnia wymogi zrównoważonego rozwoju, dzięki czemu produkty te są bezpieczne dla środowiska naturalnego.

•    dzięki dodatkowym właściwościom biofunkcjonalnym (przeciwutleniającym i przeciwdrobnoustrojowym) użycie materiałów alginanowych wytworzonych z zastosowaniem naturalnego sieciowania ekstraktem sproszkowanych owoców Acai (Euterpe oleracea) i maltodekstryny do produkcji żywności umożliwi jednoczesną suplementację wpływającą prozdrowotnie na organizm ludzki oraz znacząco przyczyni się do wydłużenia trwałości tych produktów spożywczych w trakcie przechowywania i/lub transportu.

•    zaproponowana metoda wytwarzania wg. wynalazku materiałów alginianowych jest szybka, prosta i nie wymaga stosowania dodatkowych chemicznych czynników sieciujących dzięki czemu jest w pełni bezpieczna dla środowiska.


Poziom gotowości wdrożeniowej oferowanej technologii


TRL 3 – Potwierdzono analitycznie i eksperymentalnie założenia dotyczące technologii

Poziom gotowości wdrożeniowej oferowanej technologii (old)


Technologia zweryfikowana w warunkach operacyjnych

Oferta technologiczna do pobrania

Pobierz OT_2_alginiany-zelowe.pdf

Imię i nazwisko konsultanta


Tomasz Marciniszyn

Numer telefonu stacjonarnego


713204195

Adres e-mail


tomasz.marciniszyn@pwr.edu.pl