BORS20230424017
Streszczenie w języku polskim
Serbska firma opracowała i opatentowała ostrą metodologię izotopową, która jest w stanie określić botaniczne pochodzenie surowców używanych do produkcji żywności i napojów, a także dodatku cukru i/lub wody do wina, miodu, soków/koncentratów owocowych, mocnych alkoholi itp. Ta innowacyjna metoda izotopowa została zaakceptowana przez OIV (Międzynarodowa Organizacja ds. Winorośli i Wina) jako nowe podejście do wykrywania fałszowania wina. MŚP poszukuje partnerów poprzez outsourcing lub umowę handlową.
Streszczenie w języku angielskim
The Serbian company developed and patented a sharp-edge isotopic methodology which is capable to determine botanical origin of raw material used for food and beverages production, as well sugar and/or water addition to wine, honey, fruit juices/concentrates, strong spirits etc. This innovative isotopic method was accepted by the OIV (International Organization of Vine and Wine) as a new approach to detect an adulteration of wine. It looks for partners through outsourcing or commercial agreement.